Siirry pääsisältöön

Uudet met­roa­se­mat tarjoavat parempaa es­teet­tö­myyt­tä

Älykkäät äänimajakat ohjaavat näkövammaisia.

Lauantaina 3.12.2022 aukeavat Länsimetron kakkosvaiheen viisi uutta asemaa. Näillä asemilla on näkövammaiset huomioitu aiempaa paremmin.

Uutena asiana junia operoivan Kaupunkiliikenteen esteettömyyskonseptissa ovat muun muassa älykkäät äänimajakat, jotka ohjaavat näkövammaisia ulko-ovelta aina metrojunaan asti. Majakat ovat alussa päällä kello 7 – 20, ja muulloin ne käynnistetään MyMoveo sovelluksella tai Aviris-apuvälinemyymälästä saatavalla  kauko-ohjaimella.

Laiturilta ulko-ovelle ohjaa Iiris-keskuksesta tuttu linnunlaulu, ja ulko-ovelta junaan päin aito linnunlaulu, sekä laitureilla vanhoilta asemilta tuttu höyrypilli itäpäässä, ja laiturin länsipäässä sahanterä-ääni.

Sovelluksen käyttäjille majakka kertoo puheella missä ollaan, ja jatkossa majakkaan liitetään myös sanakartta, joka kuvailee reitin sanallisesti kolmella kielellä.

Viestien sisältö ja kaiuttimien äänenvoimakkuudet tulevat tarkentumaan lähiviikkojen aikana, kun Kaupunkiliikenteen kanssa järjestelmä säädetään toimimaan todellisessa matkustusympäristössä.

terveisin
Juha Sylberg
esteettömyysasiantuntija
Näkövammaisten liitto ry.
p. 09 3960 4020
gsm 050 596 5025