Siirry pääsisältöön

Helsinki muuttaa osan suo­ja­teis­tä yli­tys­pai­koik­si

Uskallatko ylittää kadun?

Helsingissä 68 raitiotien ylittävää ja 7 koko kadun ylittävää suojatietä tullaan korvaamaan ylityspaikoilla. Ylityspaikkojen kohdalle ei tule suojatiemerkkejä eikä -raidoitusta, eikä raitiovaunun tai auton tarvitse antaa tietä.

Nämä uudet liikennejärjestelysuunnitelmat huolestuttavat erityisesti henkilöitä, joilla on erilaisia toimintakyvyn rajoitteita (muun muassa näkö- ja kuulovammaiset, liikuntarajoitteiset, ikäihmiset, lapset ja lasten kanssa liikkujat).

”Ylityspaikkojen suunnittelussa, sijoittelussa ja toteutuksessa on siksi vaadittava, että yhdenvertainen ja turvallinen liikkuminen koskee kaikkia ihmisryhmiä. Uuden kadunylitysjärjestelyn käyttöönotto on myös arveluttavan suuri muutos jo opittuihin ja omaksuttuihin kaupunkiliikenteen pelisääntöihin”, toteaa Helsingin liikenneturvallisuusyhdistyksen toiminnanjohtaja Kaija Stenmark.

Vaatimusten konkretisoimiseksi Helsingin liikenneturvallisuusyhdistyksen jäsenjärjestö Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry on kutsunut Helsingin kaupungin liikennesuunnittelijoita kokemaan omakohtaisesti, miten kadunylitys vilkkaasti liikennöidyllä tiellä näkövammaiselta onnistuu ja miltä se tuntuu. Kokeilu järjestetään 14.10.2022 teemalla Kadun yli vai ratikan alle?

Liikennesuunnittelijat ylittävät Mannerheimintien silmät peitettyinä kokeneen avustajan turvaamina kolmesta eri kohdasta: valo-ohjattua suojatietä, normaalia suojatietä sekä tulevaa simuloitua ylityspaikkaa käyttäen. Tapahtuma kuvataan ja mietteet äänitetään.

Katso tapahtumasta tehty lyhyt video- Ulkoinen linkki, jolla raitiovaunu ja autot suhahtelevat läheltä peitetyin silmin ja valkoisen kepin avulla kulkevaa kaupungin liikennesuunnittelijaa. Mannerheimintien ylitys onnistuu häneltä kuitenkin hyvin.

Tavoitteena on herättää laajasti keskustelua ylityspaikkakonseptin turvallisuudesta ja tätä kautta vaikuttaa ylityspaikkojen sijoitteluun, suunnitteluun ja toteutukseen.

Tapahtuma on osa kansainvälistä Valkoisen kepin päivää, jota vietetään 15. lokakuuta. Päivän tarkoituksena on lisätä valkoisen kepin tunnettuutta sekä kiinnittää suuren yleisön ja asiantuntijoiden huomio näkövammaisten liikkumiseen sekä liikenteen ja ympäristönsuunnittelun kysymyksiin sokeiden ja heikkonäköisten kannalta.

Yhteystiedot:

Ilkka Väisänen
tiedottaja
Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry
050 419 6459
ilkka.vaisanen@hun.fi    

Kaija Stenmark
toiminnanjohtaja
Helsingin liikenneturvallisuusyhdistys ry
045 146 2930
kaija.stenmark@hely.fi