Organisaatio
Seuraavassa on lyhyt kuvaus Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry:n luottamuselimistä sekä Uudenmaan paikallisyhdistyksistä.
Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksen kokouksia ovat yhdistyksen varsinainen kokous ja ylimääräinen kokous. Varsinaisia kokouksia ovat kevätkokous ja syyskokous, jotka pidetään vuosittain. Ylimääräinen kokous pidetään säännöissä määritellyin ehdoin tarpeen mukaan.
Äänioikeus yhdistyksen kokouksessa on jäsenmaksunsa maksaneella 15 vuotta täyttäneellä varsinaisella jäsenellä. Kannatus- ja kunniajäsenellä ja kunniapuheenjohtajalla on läsnäolo- ja puheoikeus yhdistyksen kokouksessa.
Jäsenellä on oikeus tehdä aloitteita kevät- ja syyskokoukselle.
Kevätkokouksen tehtävänä on muun muassa käsitellä yhdistyksen vuosikertomus ja tilinpäätös edelliseltä tilikaudelta sekä päättää tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille.
Syyskokouksen tehtävänä on muun muassa käsitellä yhdistyksen toimintasuunnitelma ja talousarvio seuraavalle kalenterivuodelle sekä valita joka toinen vuosi yhdistyksen puheenjohtaja kahdeksi kalenterivuodeksi, kolme jäsentä hallitukseen erovuoroisten tilalle kahdeksi kalenterivuodeksi ja kaksi varajäsentä hallitukseen seuraavaksi kalenterivuodeksi.
Hallitus
Hallitukseen kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja viisi muuta jäsentä sekä kaksi varajäsentä. Hallitus valitsee varapuheenjohtajan keskuudestaan kalenterivuodeksi.
Hallituksen tehtäviä ovat monien muiden tehtävien ohella huolehtia, että yhdistyksen kirjanpito on lainmukainen, varainhoito on luotettavalla tavalla järjestetty ja tilinpäätös tehdään määräajassa sekä valita ja erottaa yhdistyksen toimihenkilöt, jotka puolestaan toteuttavat yhdistyksen käytännön toimintaa.
Toimikunnat ja työryhmät
Hallitus valitsee työvaliokunnan sekä tarpeellisiksi katsomansa toimikunnat, ohjausryhmät ja työryhmät eri toimintojen suunnittelua, koordinointia, yhteistyötä tai toteutusta varten. Työvaliokunta valmistelee merkittävimmät asiat hallitukselle.
Toimikuntia ovat esimerkiksi Jäsentoimikunta, Liikuntatoimikunta ja Vaikuttamistoimikunta.
Ohjausryhmiä ovat esimerkiksi Annansilmät-Aitan ohjausryhmä, Iiris Pron ohjausryhmä, ICT-ohjausryhmä, Käsillä-valmennuksen ohjausryhmä ja Palvelutoiminnan ohjausryhmä.
Hallituksen ja toimikuntien kokoonpanot
Paikallisyhdistykset
Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry:n toimialueella toimii yhteisöjäseninä neljä itsenäistä paikallisyhdistystä, jotka valvovat näkövammaisten oikeuksia, järjestävät jäsentoimintaa ja julkaisevat äänilehtiä omilla alueillaan.
Paikallisyhdistykset peittävät maantieteellisesti suuren osan HUNin toimialueesta, vain Helsingissä, Hyvinkäällä ja Itä-Uudellamaalla ei toimi erillistä paikallisyhdistystä.
Yksittäinen näkövammainen henkilö voi liittyä sekä HUNin että oman alueensa paikallisyhdistyksen jäseneksi (Helsingissä, Hyvinkäällä ja Itä-Uudellamaalla asuva vain HUNiin). HUNin ja paikallisyhdistyksen jäseneksi haetaan samalla jäsenhakulomakkeella.
Paikallisyhdistysorganisaatio muotoutui 1980-luvulla. Paikallisyhdistykset ovat sen jälkeen kasvaneet ja kehittyneet eri tavalla ja niiden toiminta sekä toiminnan laajuus eroavat toisistaan suuresti.
Paikallisyhdistyksillä on oma hallintonsa, kuten vuosikokous, puheenjohtaja ja hallitus. HUN tukee paikallisyhdistysten toimintaa avustuksilla. HUN ja paikallisyhdistykset kehittävät yhdessä koko toimialueen oikeuksienvalvontaa ja jäsentoimintaa.
Paikallisyhdistysten toimialueet
Espoon Seudun Näkövammaiset ry
- Espoo, Kauniainen, Kirkkonummi
Keski-Uudenmaan Näkövammaiset ry
- Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Tuusula
Länsi-Uudenmaan Näkövammaiset ry
- Hanko, Inkoo, Karkkila, Lohja, Raasepori, Siuntio, Vihti
Vantaan Näkövammaiset ry
- Sipoo, Vantaa
Ei paikallisyhdistystä
- Helsinki, Hyvinkää, Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Pornainen, Porvoo