Ura käsillä -kurssit

Yleistä Ura käsillä -kursseista

Oletko kenties miettinyt käsityöyrittäjyyttä?
Olisiko juuri nyt sopiva aika ryhtyä tuumasta toimeen?

Ura käsillä -hankkeen kurssit ovat tavoitteellinen keino tutustua käsityöläisyyteen sekä yrittäjyyteen, sitoutumatta kuitenkaan liian pitkään kurssikokonaisuuteen. Kursseille voi osallistua oman kiinnostuksen mukaan ja jokaiselle osallistujalle voidaan suunnitella oma sopiva kokonaisuus tarjoamistamme kursseista.

Ura käsillä -hankkeen kurssit järjestetään Helsingissä Iiris-keskuksessa, Marjaniementie 74. Kurssit ovat joko viikon tai kahden-kolmen päivän mittaisia lyhytkursseja. Kurssipäivät muodostuvat käsityöpajatoiminnasta sekä erilaisista asiantuntijapuheenvuoroista. Kullakin kurssilla on oma teemansa ja ohjaajina toimivat alan ammattilaiset. Asiantuntijapuheenvuoroissa käsitellään käsityöläisyyttä, muotoilua sekä yrittäjyyttä. Puheenvuoroista vastaavat alan huippuasiantuntijat esimerkiksi Designmuseosta, Suomen Yrittäjistä sekä NKL:n yrittäjäpalveluista. Viikon mittaisilla kursseilla käydään myös vierailuilla erilaisissa kohteissa.

Kursseille mahtuu maksimissaan kuusi henkilöä, eli paikka kannattaa varata hyvissä ajoin. Kursseille voivat osallistua näkövammaiset henkilöt kaikkialta Suomesta. Kurssi on maksuton ja sisältää kurssimateriaalit. Osallistuja kustantaa itse matkat, majoituksen sekä ruokailut.

Ajankohtainen kurssikalenteri julkaistaan tällä sivulla kahdesti vuodessa. Paras tapa saada ajankohtaista tietoa kurssitarjonnasta sekä esimerkiksi peruutuspaikoista on seurata Facebook-sivujamme (linkki alla).

Syksyn 2018 Ura käsillä -hankkeen kursseille ilmoittautuminen alkaa 28.5.2018

Kursseille ilmoittautuminen alkaa 28.5.2018 sähköpostitse osoitteella: ura.kasilla@hun.fi

Ilmoita mille kurssille haluat:
Nimesi:
Sähköpostiosoitteesi:
Puhelinnumerosi:
Osoitteesi:

Voit ilmoittautua useammalle kurssille; pistä ne kuitenkin toivejärjestykseen. Voit lisätä perustelun, miksi haluat juuri kyseiselle kurssille. Pyrimme siihen, että jokaisella olisi mahdollisuus osallistua jollekin kurssille. Emme voi taata, että pääset kaikille haluamillesi kursseille.

Kurssit ovat tavoitteellisia käsityöläisyysyrittäjyyteen tähtääviä kursseja. Kurssipäivät muodostuvat käsityöpajatoiminnasta sekä erilaisista asiantuntijapuheenvuoroista, jotka käsittelevät yrittäjyyttä sekä tuotesuunnittelua. Luennot ovat tarkoin harkittuja, jotta ne tukevat yrittäjäksi ryhtyvää ja ovat olennainen osa kurssitarjontaa. Kurssiohjelma saattaa hiukan muuttua ja tarkentua kauden aikana. Suunnitellut kurssit toteutuvat, mikäli saamme tarpeeksi kiinnostuneita osallistujia.

Kurssipäivät ovat pääsääntöisesti klo 9-15 ja perjantaisin 9-14.

Jos olet enemmän kiinnostunut vapaa-ajan kursseista, kannattaa olla yhteydessä oman alueyhdistyksesi käsityövastaavaan. He järjestävät paljon monenlaista toimintaa.

Vahvistus siitä, mille kurssille olet päässyt, tulee sähköpostiisi 6.6.2018 mennessä. (Mahdolliset tiedustelut vasta 6.6. jälkeen.) Kursseille voi ilmoittautua myös kauden aikana, jos kurssilla on tilaa. Peruutuspaikkoja kannattaa seurata Ura käsillä -hankkeen Facebook -sivujen kautta.

Syksyllä 2018 voit opiskella meillä myös yksityisopetuksessa korien ja harjojen valmistusta. Yksityisopissa on tarkoitus opetella yksi tekniikka perusteellisesti, sekä harjoitella työtä niin, että se sujuu myös itsenäisesti kotona. Yksityisohjaus on maksutonta kuten kaikki kurssimmekin. Kevätkaudelle on varattu muutamia päiviä yksityisopetukseen. Olethan yhteydessä Piia Rossiin, piia.rossi@hun.fi, jos olet kiinnostunut tulemaan yksityisopetukseen.

Tervetuloa Ura käsillä -hankkeen kursseille niin vanhat kuin uudetkin kurssilaiset!

Syksyn 2018 Ura käsillä -kurssikalenteri

Viikko 33

Ke 15.8.-17.8. Kipsimuottikurssi, aloitus.

HUOM. TÄMÄ KURSSI ON KAKSIOSAINEN!

Kipsimuottikurssi on tarkoitettu jatkokurssiksi betonivalu-, keramiikka- tai paperimassakurssin käyneille sekä näitä materiaaleja käsitöissään hyödyntäville. Kurssilla opetellaan muotin valmistusta omien suunnitelmien pohjalta. Kipsimuotin avulla tuotteen muodon voi suunnitella itse, ja materiaalista riippuen tuotteita voi valmistaa myös nopeampana sarjatuotantona. Kurssin aikana voi myös valaa betonitöitä tai valmistaa paperimassatuotteita.

Viikko 34

Ma 20.8.-21.8. Kipsimuottikurssi.

Jatkuu edelliseltä viikolta. Ei uusia ilmoittautujia.


Viikko 34

Ke 22.8.-24.8. Askartelubetonikurssi, aloitus.

HUOM. TÄMÄ KURSSI ON KAKSIOSAINEN!

Betonikurssi on sopiva jo aiemmin betonivaluja tehneille henkilölle, kuin myös aloittelijoille. Kurssilla valetaan pienimuotoisia töitä pihaan, puutarhaan ja kotiin. Varaa mukaan erilaisia muotteja ja ideoita, joita voit käyttää ajan niin salliessa.

Viikko 35

Ma 27.8.-28.8. Askartelubetoni.

Jatkuu edelliseltä viikolta. Ei uusia ilmoittautujia.

Viikko 36

Ma 3.9.-7.9. Nahkatyön peruskurssi.


Kurssilla valmistetaan paksusta valjasnahasta perinteisellä käsinompelutekniikalla koiralle talutin. Kurssilla opetellaan käyttämään nahantyöstöön tarvittavia käsityövälineitä, sekä oikea työjärjestys. Kaikki työkalut saa opettajalta lainaksi kurssin ajaksi. Työkaluja, sekä nahkaa on mahdollista ostaa opettajalta kurssin jälkeen.

Viikko 36

Grafiikan perusteet.

Kurssikerrat ovat: Ma 3.9., ma 10.9., ma 17.9., ma 24.9., ma 1.10. Klo 17-20.00.
HUOM. TÄMÄ ON MONIOSAINEN ILTAKURSSI!

Grafiikan alkeet on viiden kerran iltakurssi, joka on suunnattu kuvan tekemisestä kiinnostuneille henkilöille. Työpajassa kokeillaan erilaisia grafiikan menetelmiä kuten monotypia, linoleikkaus ja muita kohopiirustuksen tekniikkoja. Vedokset tehdään käsin vedostaen ja vaihteleville pinnoille. Tuotteina voi tehdä kangaskasseja tai muita pieniä kangastuotteita. Paperille voi tehdä kortteja ja vaikka pakkausmateriaaleja. Myös täysin taiteelliset teokset ovat mahdollisia.
Jokaiselle kurssikerralle ei ole välttämätöntä osallistua.

Viikko 37

Ma 10.9.- 12.9. Kalustekorjauksen kurssi.

HUOM. TÄMÄ KURSSI ON KAKSIOSAINEN!

Kurssilla käydään lävitse rottinkikalusteitten rikkoutuneitten sidosten ja muihin rakenteisiin liittyvät korjaukset. Kurssille otetaan korkeintaan kolme osallistujaa, jotka osoittavat kiinnostuksensa ammattimaiseen kalustekorjaukseen. Kurssi jatkuu 3.12.2018.

Viikko 38

Ma 17.9.-19.9. Paperimassakurssi.


Paperimassakurssilla valmistetaan kierrätyspaperista pieniä sisustusesineitä, rasioita, koruja tai veistoksia. Kurssilla voit valmistaa käsin myös paperiarkkeja korttipohjiksi tai kirjansidontaan yms.

Viikko 39

Ma 24.9.-26.9. Viska-/ patasutikurssi


Patapesin on perinteinen joko riisinjuuresta tai muusta sopivasta materiaalista valmistettu pannujen ja patojen puhdistamiseen käytettävä pesuväline. Viska on pieni varreton luuta, joka soveltuu esim. ulkokalusteitten yms. puhdistamiseen. Nämä tuotteet ovat saaneet uuden suosion viime aikoina ja ovat kovasti kysyttyjä tuotteita.

Viikko 39

La 29.9. Kattaus alkaa alusesta -pannunaluskurssi 1. 

HUOM. TÄMÄ KURSSI ON KOLMIOSAINEN!
Kurssille voi osallistua joko tiettyihin tekniikoihin tai kaikkiin kolmeen lauantaihin.

Pannunaluset eri tekniikoin. Kurssilla valmistetaan kolmella eri tekniikalla alunen (yksi tekniikka/ lauantai). Kurssityönä valmistetaan pannunalunen, mutta kurssin aikana käymme läpi tekniikan soveltamista muihinkin tuotteisiin. Tänä lauantaina tehdään köysitekniikalla narupannunalunen.

Viikko 41

Ma 8.10.-10.10 Koukkuaminen 1.  

HUOM. TÄMÄ KURSSI ON KAKSIOSAINEN!

Koukkuaminen eli tunisialainen virkkaus on edestakaisvirkkausta, mutta työtä ei käännetä virkatessa, vaan sama puoli on aina virkkaajaan päin. Koukkuamisessa käytetään työvälineenä virkkuukoukkua, jossa on koukku molemmissa päissä. Kurssilla opettelemme koukkuamisen alkeet ja teemme patalappuja. Kurssiohjelmaan kuuluu lisäksi pieni kotitehtävä, jonka avulla harjoitellaan tekniikkaa.

Viikko 41

La 13.10. Kattaus alkaa alusesta -pannunaluskurssi 2.

HUOM. TÄMÄ KURSSI ON KOLMIOSAINEN!
Kurssille voi osallistua joko tiettyihin tekniikoihin tai kaikkiin kolmeen lauantaihin.

Pannunaluset eri tekniikoin. Kurssilla valmistetaan kolmella eri tekniikalla alunen (yksi tekniikka/ lauantai). Kurssityönä valmistetaan pannunalunen, mutta kurssin aikana käymme läpi tekniikan soveltamista muihinkin tuotteisiin. Tänä lauantaina tehdään huovutettu, lastutekniikalla valmistettu alunen.

Viikko 42

Ma 15.10.-19.10. Solmeilun pro-kurssi


Tämä kurssi on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, jotka ovat aiemmilla makramee-solmeilukursseilla opiskelleet solmut ja ylläpitäneet taitoa ainakin kokeilemalla tuotteiden itsenäistä valmistusta. Tällä kurssilla syvennetään osaamista kehittämällä omia solmeilutuotteita tai tuoteideoita myyntikuntoiseksi. Ilmoittautumisen yhteydessä on mainittava tuoteidea(t), jota haluaa kehittää. Kurssille tuodaan tehdyt kokeilukappaleet tai ainakin mietitty suunnitelma ja materiaalit, josta tuotteen aikoo valmistaa. Mikäli materiaalien hankkiminen tuottaa ongelmia, voit olla yhteydessä Ritva Kannel ritva.kannel@hun.fi, joka antaa vinkkejä hyvistä materiaalinhankintapaikoista.

Viikko 43

Ma 22.10.-23.10. Koukkuaminen 2

Koukkuaminen jatkuu edelliseltä kerralta. Ei uusia ilmoittautujia.

Tämä kurssi soveltuu koukkuamisen alkeet jo osaaville. Kurssilla teemme pienen maton.
 

Viikko 43

La 27.10. Kattaus alkaa alusesta -pannunaluskurssi 3.

HUOM. TÄMÄ KURSSI ON KOLMIOSAINEN!
Kurssille voi osallistua joko tiettyihin tekniikoihin tai kaikkiin kolmeen lauantaihin.

Pannunaluset eri tekniikoin. Kurssilla valmistetaan kolmella eri tekniikalla alunen (yksi tekniikka/ lauantai). Kurssityönä valmistetaan pannunalunen, mutta kurssin aikana käymme läpi tekniikan soveltamista muihinkin tuotteisiin. Tänä lauantaina tehdään rottingista punottu, kahvallinen alusta.

Viikko 44

Ma 29.10.-2.11. Nahkakorukurssi


Kurssilla valmistetaan pienemmistä valjasnahan jäännöspaloista nahkakoruja. Kurssilla ei ommella, vaan työt tehdään punomalla, niiteillä ja neppareilla. Tehdään helppoja, edullisia ja pieniä töitä, joilla voisi täyttää vaikka joulun myyjäispöytää. Työkaluja, sekä nahkaa on mahdollista ostaa opettajalta kurssin jälkeen.

Viikko 46

Ma 12.11.-16.11. Muovipärekurssi


Kurssilla opetellaan valmistamaan muoviliuskoista perinteisellä pärekoritekniikalla koreja. Koreilla on kova kysyntä, mutta ammattimaisia tekijöitä puuttuu. Suosimme ensisijaisesti osallistujia, jotka suunnittelevat ottavansa muovipärekorit omaan ammatilliseen tuotantoonsa.

Viikko 47

Ma 19.11.-23.11. Mattopiiskakurssi.


Tällä kurssilla tutustutaan perinteisen rottinkisen mattopiiskan valmistukseen. Opetus toimii mestari-kisälli menetelmällä ja kurssille valitaan kolme osallistujaa. Rottingin taivuttaminen on erittäin raskasta ja voimaa vaativaa työtä, ilmoittautujan kannattaa miettiä omat voimavaransa työn tekemiseen. Suosimme osallistujaa, joka haluaa ottaa tuotteen omaan tuotevalikoimaansa.

Viikko 48

To 29.11.-30.11. Pulloharjakurssi.


Tällä hetkellä Suomessa ei ole kuin muutama henkilö, jotka tekevät pulloharjoja. Tällä kurssilla pyritään elvyttämään käsityön menetelmä, joka on vaarassa hävitä kokonaan. Kurssille otetaan korkeintaan neljä osallistujaa ja heidät valitaan sen mukaan, kuinka he tarvitsevat taitoa oman tuotevalikoimansa laajentamiseen. Kiinnitämme valikoinnissa huomioita valtakunnallisuuteen, jotta taitoa saadaan levitettyä laajemmalti Suomeen.

Viikko 49

Ma 3.12.-5.12. Kalustekorjauskurssi.


Kurssi jatkuu edelliseltä kerralta, ei uusia ilmoittautujia. Opettelua on mahdollista jatkaa kurssin jälkeen yksityisopetuksessa sovittuina ajankohtina.

Majoittuminen Iiris-keskuksessa

Muutokset mahdollisia!

Majoitushinnat yksittäisille yöpymisille:

  • 1 hengen huone 60 euroa/ yö
  • 2 hengen huone 78 euroa/ yö
Hinnat sisältävät arvonlisäveron 10 %

Aamupala sisältää kahvin/teen, mehun, maidon, leivän, levitteen, leikkeleet, kananmunan, vihannekset, puuron, murot, marjat, hillon, maustamattoman jogurtin. Hinta: 5 euroa / hlö.

Pidempiaikaiseen asumiseen tai ryhmälle pyydä tarjous, mainitse Ura käsillä -hanke.

Majoitusvaraukset arkipäivisin numerosta
09 3960 4431
tai sähköpostilla:
seija.viitanen@nkl.fi