Seeing Ai -oh­je

Seeing AI on Microsoftin kehittämä näkövammaisille tarkoitettu apusovellus. Sen avulla voi tunnistaa tekstejä, värejä, seteleitä jne.

Kun ohjelman käynnistää, avautuu se oletuksena ”short text” toimintoon. Nimensä mukaisesti sillä voi tunnistuttaa lyhyitä tekstejä. Toimintatilaa vaihdetaan alareunan ”channel” -kohdasta, johon pääsee pyyhkäisemällä näyttöä vasemmalta oikealle yhdellä sormella. Kun Channel-kohdassa tekee yhden sormen pystysuuntaisen pyyhkäisyn, vaihtuu toimintatila. Pyyhkäisy alhaalta ylös vie seuraavaan toimintaan, ja pyyhkäisy alas vie edelliseen.

Tässä pikaohje toimintatiloista. Välttämättä kaikissa puhelinmalleissa ei kaikki toiminnat ole saatavilla.

Short text

Kun tämä tila on valittuna, puhuu voiceover kaikki tekstit, jotka tulevat kameraan näkyviin. Pidä kameraa n. 20 sentin päässä tekstistä. Mikäli pystyy pitämään käden vakaana, lukee aika pitkän pätkänkin tekstistä. Liikuta kameraa siihen suuntaan, jossa arvelet tekstiä olevan.

Document

Tässä tilassa kuvataan kokonaisia dokumentteja ja siitä tunnistetaan tekstit. Kun pidät kameraa tekstin yllä n. 20 – 30 cm korkeudella, ohjelma neuvoo mihin suuntaan pitäisi kameraa liikuttaa, jotta kaikki tekstit tulevat kuvaan. Kun ohjelman mielestä kamera on kohdalla, sanoo se ”hold it steady” ja ottaa automaattisesti kuvan. Mikäli tuntuu, että et saa kameraa kohdalle, voit itse ottaa kuvan arviolta napauttamalla ”take picture” painiketta. Painike löytyy pyyhkäisemällä näyttöä vasemmalta oikealle/toisin päin. Kuvan oton jälkeen avautuu ikkuna, jossa teksti on tunnistettuna. Saat luettua tekstin pyyhkäisemällä näyttöä kahdella sormella ylhäältä alas. Halutessasi voit tallentaa sen tai jakaa eteenpäin. Kun olet lukenut tekstin, voit palata taaksepäin näytön vasemmasta ylälaidasta löytyvällä Back -painikkeella.

Products

Tällä toiminnolla voi tunnistaa tuotteita niiden tuotekoodeista. Kameraa osoitetaan oletettua koodin sijaintia kohden. Kun koodi on lähellä, kamera pitää lähes jatkuvaa piipitystä, piipitys harvenee, kun mennään kauemmaksi. Kun kamera on tunnistanut koodin, sovellus kertoo hetken kuluttua löytyikö tuotteesta tietoa.

Person

Tällä toiminnolla voi tunnistuttaa henkilöitä. Jos osoitat kameralla henkilöä/henkilöitä, sovellus kertoo, montako henkeä kuvassa on. Jos olet nimennyt henkilön, kertoo myös nimen. Voit myös ottaa kuvan ja hetken kuluttua sovellus kertoo kuvausta henkilöstä, esim. arvioi iän, kertoo hiusten värin ja ilmeen.

Currency

Tässä voit tunnistaa seteleitä. Osoita kameralla seteliä, jolloin ohjelma kertoo setelin arvon.

Scene preview

Tässä tilassa saat kuvailua kohteesta. Osoita kameralla haluamaasi kohdetta ja napauta ”Take a picture” painiketta. Kuulet hetken kuluttua englanniksi, mitä kuvassa on. Palaa tämän jälkeen takaisin painamalla close-painiketta näytön vasemmassa yläkulmassa.

Color preview

Kun valitset tämän tilan, VoiceOver kertoo kamerassa olevan kohteen värin.

Handwriting preview

Tässä voi tunnistuttaa käsin kirjoitettua tekstiä. Toimii kohtalaisen hyvin englanninkielisessä tekstissä. Osoita kameralla tekstiä n. 20 cm korkeudelta ja napauta ”take a picture” painiketta. Tämän jälkeen VoiceOver lukee tunnistetun tekstin. Kun olet lukenut sen, napsauta close-painiketta näytön vasemmassa ylälaidassa.

Light

Tämä toiminto tunnistaa valon määrää. Kun osoitat kameralla valoa, kuulet sitä korkeamman äänen, mitä voimakkaampi valo on.