Sa­fa­ri

Safari on iPhonen oma sovellus, jota käytetään Internetin selaamiseen. Tässä ohjeessa käydään läpi muutamia perustoimintoja.

Uuden verkkosivun avaaminen

1. Avaa Safari iPhonen kotinäytöltä, se sijaitsee yleensä näytön alalaidassa.

2. Etsi osoiterivi näytön yläosasta ja tuplanapauta sitä yhdellä sormella, jolloin näppäimistö tulee esiin.

3. Kirjoita haluamasi osoite ja paina avaa-painiketta näytön oikeasta alalaidasta.

Nettisivuilla liikutaan pyyhkäisemällä näyttöä yhdellä sormella vasemmalta oikealle tai toisinpäin. Linkin saa avattua tuplanapauttamalla sitä yhdellä sormella, ja edelliselle sivulle pääsee napauttamalla edellinen-painiketta näytön vasemmasta alalaidasta. Jos haluaa liikkua sivulla pelkästään otsikoiden välillä, otetaan roottorista käyttöön otsikot-vaihtoehto, jonka jälkeen otsikoiden välillä liikkuminen tapahtuu siten, että pyyhkäisemällä näyttöä ylhäältä alas yhdellä sormella siirrytään seuraavaan otsikkoon ja pyyhkäisemällä alhaalta ylös siirrytään edellisen otsikon kohdalle. Tekstin lukeminen tapahtuu pyyhkäisemällä näyttöä ylhäältä alas kahdella sormella. Lukemisen saa pysäytettyä napauttamalla näyttöä kerran kahdella sormella.

Sivun lisääminen suosikkeihin

1. Siirry sivulle, jonka haluat lisätä suosikkeihin.

2. Kun olet haluamallasi sivulla, paina näytön alaosasta löytyvää jaa-painiketta.

3. Valitse avautuvasta ikkunasta lisää suosikkeihin -painike.

4. Seuraavaksi voit antaa suosikille oman nimen. Oletuksena iPhone nimeää suosikin sivun otsikon mukaan. Lopuksi paina tallenna-painiketta näytön oikeasta ylälaidasta.

Luodut suosikit ilmestyvät safarissa näytön alalaidassa olevan näytä kirjanmerkit -painikkeen taakse.

Välilehdet

Safarissa voi pitää useita nettisivuja avoinna samaan aikaan erillisillä välilehdillä. Välilehtien käyttö tapahtuu seuraavasti:

1. Etsi näytön alalaidasta välilehdet-painike.
  2. Uuden välilehden saa lisättyä painamalla uusi välilehti -painiketta näytön alalaidasta.
  3. Välilehdeltä toiselle siirrytään painamalla välilehdet -painiketta, jolloin avautuu lista välilehdistä. Niiden välillä liikutaan pyyhkimällä näyttöä vasemmalta oikealle/toisin päin yhdellä sormella. Tuplanapauta haluamaasi välilehteä, jolloin se aukeaa.
  4. Välilehden saa suljettua menemällä välilehtiluettelossa haluamaansa kohtaan ja pyyhkäisemällä yhdellä sormella alhaalta ylös, kunnes VoiceOver sanoo ”sulje välilehti” ja tekemällä siinä yhden sormen tuplanapautuksen. Sulje välilehti valinta jää ”aktiiviseksi” ja jos teet napautukset toisen välilehden kohdalla sekin suljetaan. Jos haluat tämän jälkeen avata välilehden pyyhkäise yhdellä sormella alhaalta ylöspäin ja kun kuulet ”Aktivoi” tee yhden sormen tuplanapautus.

Nettisivun lisääminen kotinäytölle

iPhonessa voi luoda erillisen kuvakkeen haluamastaan verkkosivusta koti-näkymään, jolloin kyseisen sivuston saa avattua pelkkää kuvaketta painamalla.

1. Avaa haluamasi verkkosivu Safarissa
  2. Etsi näytön alalaidasta jaa-painike
  3. Valitse avautuvasta valikosta lisää Koti-valikkoon
  4. Tämän jälkeen voit vielä antaa haluamasi nimen kuvakkeelle. Oletuksena iPhone nimeää kuvakkeen sivun otsikon mukaan.
  5. Viimeistele toiminto painamalla Lisää-painiketta näytön oikeasta ylälaidasta.