Näkyillään!-projekti 2013-15

Piirroskuvassa mieshenkilö on putoamassa taaksepäin valkoisen kepin ja opaskoiran kanssa.

Näkyillään!-projektin posterikuva.

Mikä Näkyillään!-projekti?

NÄKYILLÄÄN!-PROJEKTI ON PÄÄTTYNYT! Tällä sivulla kerrotaan, mikä se oli.

Näkyillään!-projekti oli Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry:n  vertaistoiminnan kehittämishanke vuosina 2013-2015. Näkyillään!-projekti järjesti näkövammaisille kohtaamis- ja tapaamispaikkoja, joissa voi seurustella, saada tietoa ja viettää hetken vertaisten parissa.

Kohtaamis- ja tapaamispaikkojen  periaate oli tehdä ne näkövammaiselle helpoiksi pistäytyä, olla mukana toiminnassa ja löytää vertaisuuden pariin. Ideana oli myös antaa mahdollisuus lähteä toimimaan vertaisemäntänä tai isäntänä yhdessä Näkyillään!-projektin kanssa.

Näkyillään!-projekti toimi Helsingin Pengertuvalta käsin, mutta projektia toteutettiin Helsingin ja Uudenmaan alueella. Vakiintuneempaa toimintaa toteutettiin Helsingissä, Lohjalla ja Tuusulassa. Projekti järjesti myös retkiä ja tapahtumia Helsingissä ja Uudellamaalla.

Projektia rahoitti Raha-automaattiyhdistys (Ray).

Vuonna 2016 iltapäivätoiminta jatkuu muuna toimintana Helsingissä, Lohjalla ja Tuusulassa.

Lisätietoa menneestä Näkyillään!-projektista sekä nykyisestä toiminnasta

Näkyillään!-posterin teksti

Näkyillään!-projekti valmisti posterin TerveSos-koulutustapahtumaan 2014. Tässä on posterin teksti:

"Kuvassa näet mieshenkilön putoamassa taaksepäin, koiran hänen sylissään ja ympärillä varjokuvia.

Näkövammautuminen pysäyttää arkesi. Kuvan hahmo on juuri näkövammautunut. Hän on elämäntilanteessa, jossa tukiverkot ovat erityisen tärkeitä. Osallistuminen vertaistoimintaan on yksi tapa selviytyä. Saman tilanteen kokeneet henkilöt voivat tukea toisiaan. Vertaistoiminta voimaannuttaa näkövammaista henkilöä ilman syrjinnän kokemusta. Yhteiset kokoontumiset luovat luottamuksellisen ilmapiirin ja keskusteluyhteyden aistivamman huomioiden ja siitä huolimatta.

Kuvan hahmolla on näkövammaiselle tärkeät apuvälineet: valkoinen keppi, opaskoira ja varjokuvina esitetyt vertaiset. Ideana on kertoa siitä, että vaikka vammautuminen pysäyttää hetkellisesti elämän, niin mahdollisuus kokea iloa ja suunnitella tulevaisuutta mahdollistuu vertaistuen avuin. Selviytymiskeinot ovat erilaisia, mutta jaettu kokemus ongelmista kuin myös mahdollisuuksista, ovat vertaistuellisen toiminnan ydin.

Näkyillään! -projekti toteuttaa vertaistukitoimintaa näkövammaisille. Projektin myötä rakentuu vertaistoimijapankki. Vertaistoimijat eli emännät ja isännät ovat keskeisiä toimijoita kahden sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaisen kanssa, joista toinen on näkövammainen. Aktiivisen kerho- ja tapahtumatoiminnan kautta syntyvä yhteisöllisyys luo osallisuutta ja ehkäisee syrjäytymistä koko Uudellamaalla."