Val­koi­sen ke­pin päi­vän ta­pah­tu­ma Hel­sin­gin Kan­sa­lais­to­ril­la 15.10.2019

Suhahtelevia sähköpotkulautoja ja mainostelineitä:
Miltä tuntuu liikkua kaupungilla, kun ei näe?

Tiedote 11.10.2019

Valkoisen kepin päivän tapahtumassa kuka tahansa pääsee kokeilemaan, millaista on kulkea näkövammaisena kaupungin vilskeessä. Valkoisen kepin päivä järjestetään 15.10.2019 Helsingin Kansalaistorilla klo 15-19. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry, Helsingin liikenneturvallisuusyhdistys ja sähköpotkulautoja vuokraava Voi.

Kansainvälisen valkoisen kepin päivän tarkoituksena on lisätä kepin tunnettavuutta ja kiinnittää huomiota ympäristöön sokeiden ja heikkonäköisten kannalta. Valkoinen keppi on näkövammaisten hyödyllinen liikkumisen apuväline, mutta se ei ratkaise kaikkia ongelmia eivätkä kaikki näkövammaiset käytä keppiä. Ympäristön on oltava näkövammaiselle mahdollisimman esteetön ja sen onnistumisessa näkevillä on suuri rooli.

Helsingin liikenneturvallisuusyhdistyksen (Hely ry) toiminnanjohtaja Kaija Laakso kertoo: "Haluamme omalta osaltamme tarjota helsinkiläisille mahdollisuuden omakohtaisesti kokea, miltä näkörajoitteisena tuntuu liikkua kaupunkimme kaduilla esteitä ja muita liikkujia väistellen. Lisäksi tapahtumassa pääsee harjoittelemaan sähköpotkulaudan käyttöä turvatuissa olosuhteissa ja saamaan opastusta liikennesäännöistä."

Kansalaistorille rakennettu esterata on kuin kopio tavallisesta kaupungista; kaatuneita potkulautoja, isoja mainoskylttejä ja suhahtelevia sähköpotkulautailijoita. Tavallinen kävelymatka muuttuu haasteeksi, kun näkevän silmät peitetään ja käteen annetaan valkoinen keppi. Kuinka matka onnistuu pelkän kuulon ja tunnon avulla?

"Sokea näkee korvillaan. Odottamattomat ohisuhahtajat aiheuttavat kauhureaktion", puheenjohtaja Anneli Iltanen Helsingin ja Uudenmaan näkövammaiset ry:stä (HUN ry) huomauttaa. "Tästä syystä olisi hyvä kilauttaa kelloa, jotta näkövammainen voi varautua ohitustilanteeseen. Kelloa soitetaan muutama metri ennen jalankulkijaa, jotta kellonsoitto ei säikäytä, vaan nimenomaan varoittaa."

HUN ry:n tiedottaja Ilkka Väisänen muistuttaa hyvistä tavoista ja liikennesäännöistä: "On fiksua jättää potkulauta seinän viereen eikä kulkuväylälle. Jalkakäytävät ovat jalankulkua varten. Miltä tuntuisi, jos kulkisit sokeana jalkakäytävällä, kuulisit nopeita suhahduksia ja säikähtäisit jälkikäteen tilanteen täpäryyttä? Sähköpotkulauta kuuluu pyörätielle."

Esteradan suorittaneet palkitaan Voin tuotteilla, kuten lahjakorteilla ja heijastimilla. Lisäksi paikalla on Hely ry opastamassa ja kertaamassa sähköpotkulautailijoiden liikennesääntöjä. Tapahtumassa pääsee myös tutustumaan tärkeää työtä tekeviin opaskoiriin.

Ennakoimattomien esteiden testirata on Kansalaistorilla yhden illan ajan, mutta näkövammaiset ovat esteradalla aina, kun kävelevät kaupungilla. Tapahtumanjärjestäjät toivovat, että Valkoisen kepin päivä muistuttaisi pitkään siitä, kuinka liikenteessä otetaan kaikki kanssakulkijat huomioon ja kaupungista tehdään yhdessä parempi paikka asua. Helppo teko on nostaa jalkakäytävälle kaatunut sähköpotkulauta ylös ja siirtää se sivuun. Ruotsissa tästä pienestä, mutta vaikuttavasta teosta on noussut someilmiö. Siellä ihmiset nostavat kaatuneen skuutin ja julkaisevat tapahtumasta kuvan tai videon hashtagilla #hjälpenvoi.

"Uudet liikennemuodot ovat käteviä niiden käyttäjille, mutta samalla ne ovat mahdollisia uusia esteitä näkövammaisille", Voin markkinointipäällikkö Mathias Soini kertoo. "Sähköpotkulautojen turvallinen käyttö ja liikennesääntöjen tuntemus on tärkeää niin käyttäjien kuin kanssaliikkujienkin kannalta. Teemme jatkuvaa työtä sähköpotkulautailun turvallisuuden lisäämiseksi. Tämä tapahtuma ja viime kuussa käynnistetty digitaalinen Voila-liikennekoulu ovat osa liikenneoppien levittämistä."

Lisätietoja:
Mathias Soini, Marketing Manager, VOI
p.: +358 50 3063347, mathias.soini@voiapp.io tai viestinta@osg.fi

Ilkka Väisänen, tietottaja, HUN ry
p. 09 3960 5602, ilkka.vaisanen@hun.fi